En ny milstolpe som tar mig både längre ifrån och närmare målet

När jag satte mig ner den första september förra året och kom på det i mina öron lite halv-”catchiga” namnet ”Dubbel Utdelning”, så hade jag också ett klart mål med vart jag ville, och en på pappret ganska klar väg hur jag skulle vandra dit. Målet var att skaffa mig en passiv inkomst så att jag kunde springa på heltid, och planen var att spara så mycket som möjligt och investera så bra som möjligt. Samtidigt som jag vandrat så har tusen idéer och tankar flugit genom huvudet, olika investeringsstrategier, spartips och så vidare som har gjort den korta resan fram till idag väldigt rolig och givande.

Den 1a juni så kommer jag att passera en ganska stor milstolpe, då jag kommit 20% på vägen mot mitt mål. Man kan då tänka att jag har lyckats få ihop en portfölj vars utdelningar täcker 20% av mina utgifter, men riktigt så långt har jag inte kommit än. Portföljen har ett tag kvar innan den börjar visa sådana muskler så detta är en milstolpe på ett helt annat plan.

För att förstå varför det här betyder så mycket för mig så måste vi nog börja i den andra änden. Jag försöker att fråga mig själv här nedan, för att förstå varför.

 • Varför vill du ha en ”pengamaskin”? För att kunna sluta jobba.
 • Varför vill du då sluta jobba, gillar du inte ditt jobb? Jo, jag gillar mitt jobb, kul kollegor, möjlighet till att jobba på distans, men ibland kan jag känna, speciellt efter att ha varit låst i en skola i många år att det måste finnas något mer därute än bara jobb till man är 65.
 • Så du vill ut och resa? Nja, resa är ju aldrig fel men själva resandet i sig är inte så viktigt, skulle vilja ha mer tid till mina intressen, som löpning till exempel.
 • Så du vill bli heltidsproffs i löpning? Ja det skulle vara ganska kul, resultaten spelar ju ingen roll då eftersom jag kan finansiera mig själv. Behöver aldrig bevisa nåt för att få sponsring.
 • Så du vill inte bli bäst på löpning, varför vill du då lägga massa tid på den? Nej alltså resultatet i sig är ju inte så viktigt. Tycker ju att det är kul bara, och sen om jag lägger massa tid på det så tror jag inte att jag kommer bli en dålig löpare.
 • Så du ska bara ha kul då med andra ord? Har du inte det redan? Öh jo det har jag väl?

Samtidigt som jag inte försöker få min blogg att bli som alla andras, så kan jag ändå se att den passar bra in i något jag skulle kalla för investering- och sparande-bloggar. Det finns många andra bloggar på ämnet och vissa har nischat sig mer än andra, men ändå kan jag känna att det bara blir en gröt ibland av företag, riktkurser och utdelningssummeringar. Fokuset ligger på pengar. Mer pengar än du hade igår och hur de ska bli fler imorgon. Allting kretsar runt pengar.

Men pengar var ju inte det jag ville ha, jag ville ju ha kul? Varför sparar jag då pengar om det ändå inte är det jag vill ha. Försöker jag tävla med de andra bloggarna om vem som kan spara mest, ha störst portfölj eller gå i pension först?

*Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net
*Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

Jo det ska ni få veta. Pengar för mig är bara ett verktyg i en stor verktygslåda. Det verktyget ligger där tillsammans med mina vänner, min familj, löpningen, musiken, solen, regnet, skogen, bergen, min examen och min kunskap och erfarenhet. Alla är de verktyg som jag använder för att ha kul, eller rättare sagt: att få vara lycklig! Det är det högsta målet. Det fina med att ha många verktyg i sin verktygslåda är att om ett går sönder så kan man använda en kombination av de andra för att ändå åstadkomma samma resultat. Skulle pengarna ta slut, så har jag fortfarande mina vänner att hänga med och min kunskap för att kunna få ett jobb att arbeta med som verktyg.

Jag har inget fast uppsatt mål med hur stor utdelningen skall vara ett visst år, eller hur stor portföljen ska vara när jag pensionerar mig för jag har ingen lust att snabba mig dit på bekostnad av allt roligt som jag vill hinna med. Nu menar jag inte att det skall slösas med pengar, för bara för att något är dyrare så betyder inte det att det är roligare.

Jag har valt att attackera det i den andra ändan och kommer ”krympa” mina intäkter och då samtidigt frigöra mer tid. Valet står mellan att ta de sista tusenlapparna och lägga på aktier och få en pension tidigare eller att strunta i de sista tusenlapparna och ta en liten bit av pensionen redan nu.

Under våren så har jag pluggat halvtid och jobbat halvtid, där plugget i form av mitt ex-jobb har fått stryka en del på foten då jag har haft en del fokus på operation och rehabilitering av knät. Inkomsterna har då kommit från CSN och lönen vilket har varit bra mycket mer än jag behöver och min sparkvot har varit väldigt hög. Från och med 1a juni har tanken varit att jag ska gå på heltidsjobb och på så sätt öka mina intäkter, men efter lite funderande hos mig själv så känner jag att jag är ganska nöjd med den intäkten som varit under våren och efter ett snack med chefen så fick jag möjligheten att jobba 80% tillsvidare.

Av att tidigare ha varit uppbokad 5 dagar i veckan, så går jag nu ner till 4 dagar i veckan och behåller då samtidigt mina månadsintäkter. Vilken grej asså! Jag är nu nästan lika mycket ”fri/ledig” som jag jobbar med 4 dagar jobb och 3 dagar helg varje vecka. Det är för mig en milstolpe att jag kommit 20% av vägen mot målet.

1 dag i veckan extra alltså? Vad jag skall göra med den känns otroligt svårt att svara på, men ett litet försök är nog försöka hinna med och göra saker som jag gillar, och testa saker som jag inte upptäckt att jag gillar än!

Inför 2016 så kom en nyårs-hälsning från Billy Yang som jag följer på YouTube, som gör massa härliga filmer om ultra-löpning. Tänkte att jag delar den här så får man bilda sig en egen uppfattning om hur den passar in i temat. Resan är viktigare än målet.

 

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”En ny milstolpe som tar mig både längre ifrån och närmare målet”

 1. Hej där Dubbelutdelning,

  tycker du har en skön inställning till det här med att spara och investera. Fick skälv frågan för ett tag sedan: Vad ska du göra med kapitalet du bygger upp?

  Precis som du så beskriver så handlar det ju någonstans om att må bra och känna sig tillfreds. Att bygga en pengamaskin av passiv inkomst är ju att likna vid ett ”Eget företagande”. Och det är ju sällan man frågar en företagare varför eller vad som är meningen med företagandet. Produkten eller tjänsten förklarar syftet med företaget ATT han eller hon sedan bygger kapital blir självklart och helt naturligt för gemene man.

  Vi har ingen vara eller tjänst till salu för att bygga kapital vilket skiljer oss från normalt företagande. Men det kapital vi skapar har samma syfte: att få en större valfrihet vår stund på Jorden.

  En frihet som sedan en dag kan ärvas och överlämnas till kommande generationer. Det är en av de största skälen och motiveringen till att jag vill bygga en pengamaskin. För att ge mina barn en frihet och ett mål som de sedan kan överta och bygga vidare på. Om de vill gå i mina fotspår när det gäller att odla din trädgård.

  Mvh Atlas Investo

  Gilla

  1. Hej Atlas Investo, kul att du hittat hit!

   Jag kan inte mer än bara hålla med i ditt resonemang, man får sällan veta vad ”produkten” är och det gör att man ibland kan få uppfattningen att vissa bygger en pengamaskin för sakens skull. Jag ser helst att man har något livslångt lärande vid sidan av som också kommer främjas av ökad ekonomisk säkerhet, sånt imponerar på mig! =)

   Tack för din kommentar!
   //Dubbel Utdelning

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s