Quick-fix

Under den tiden jag har varit aktiv på börsen så har man vandrat mellan olika nivåer av kunskap för att nu kunna se tillbaka och reflektera över de olika tankarna man har haft. Till en början så var man lite försiktig till att sedan köpa allt som rörde sig, till sen att försöka hitta den perfekta formeln som skulle överprestera mot börsen med hjälp av olika investeringsfilosofier. Jag har inte varit aktiv särskilt länge men jag ser ändå hur jag har mognat och att min strategi har kokat ner till något som dels passar mig som person och jag tycker ger mig rätt risknivå gentemot min kunskap.

På vägen så fastnade jag ett tag i olika tankebanor och just en av dem skulle jag vilja lyfta fram här, som jag tror är otroligt destruktiv för sitt sparande och förekommer inom alla områden i livet, såväl löpning, sparande som börsen: ”Quick-fix”-mentaliteten.

Quick-fix, ”easy way out”, silvertejps-lagning (inget ont om silvertejp!), ja kärt barn har många namn och dyker upp i många former ute i samhället. Jag syftar såklart på att ta den enklaste vägen, att slippa behöva göra jobbet själv och att låta någon annan bära ansvaret. I finans-svängen finns det tusentals med hemliga knep och formler, köpnivåer, säljnivåer, krav på utdelning och det ena med det andra för att kokas ihop till färdiga recept som sedan kan följas uppifrån och ner. Man kanske inte själv kommit fram till formeln, eller så finns det bara 3 lägen på rekommendationerna: Köp, Sälj eller Behåll, och ingenting däremellan.

Jag har inte alltid varit en som strävar efter kunskap, där det i skolan blivit att man har pluggat de sidor som funnits angivna och sedan hoppats på det bästa till proven och tentorna. Jag förlitar mig på att de här sidorna kommer hjälpa mig, och lägger över ansvaret på någon annan som har suttit och knåpat ihop sidoförslagen.

På senare tid så har jag istället börja se det fina i att ha kunskap, det är ju ändå makt sägs det? Att själv kunna resonera och ta egna beslut inom livets alla områden, att ifrågasätta om något som ”alltid har varit så” ska fortsätta att vara så för alltid och sedan ta sig för och göra de saker även om de tar emot till en början, det är något som jag börjat värdera väldigt högt.

Som investerare (och löpare) så är man på en resa som aldrig slutar, man kan alltid lära sig något nytt, och den sanna stormästaren är den som aldrig slutar att lära. Som nämnts tusen gånger tidigare så ju mer man lär sig desto mer inser man att det finns att lära.

På börsen så haglar det av köpförslag med små piffiga förklaringar till, experter uttalar sig om vilket håll börsen, oljan och guldet ska och sekter som ska övertala utomstående om varför just deras aktie är en vinnare. Många kommer ha rätt i sina profetior men att man som individ lägger ansvaret till sitt investerande hos någon annan vinner man oftast inte själv på. Men å andra sidan behöver man inte vara ett proffs för att kunna köpa aktier, det behövs bara 2 ingredienser, men de återkommer jag till senare.

Det jag själv gjorde för fel tidigare var att jag försökte sätta upp den perfekta formeln för att kunna avgöra om en aktie skulle passa in i min portfölj eller inte och hade inget utrymme för att aktier som jag verkligen ville äga låg och balanserade på gränsen, köptes in till portföljen. Fenix Outdoor är en sån aktie som jag ångrar mig att jag inte köpte in mig mer i under tiden den befann sig under 400 kr. Sedan jag tog bort de exakta gränserna och försökte att gå mer på känsla så har det blivit några köp vilket jag inte ångrat en sekund.

Inom löpningen så finns samma problematik, eller egentligen inom all form av träning. Produkter och träningsprogram som får kilon att flyga, formen att komma på nolltid och skador att försvinna på ett kick. Jag är av den uppfattningen att kroppen kan mycket och kan klara av mycket som man försöker lära den. Får man problem med fötterna så får man ofta ett par iläggssulor att använda istället för att träna upp styrkan i fötterna. Det senare tar såklart längre tid men är också bäst på lång sikt, det kan ju hjälpa att förebygga nya skador.

Jag har varit relativt mycket skadad under mina junior-år och var likt i mitt investerande inte redo att göra jobbet på riktigt. Tränade inte den grundstyrka jag behövde, ifrågasatte aldrig maten som jag åt och stirrade mig ofta blind på timmar i träningsdagboken. Man når inte särskilt högt då, man måste vilja lära sig nytt och ta in andras idéer.

Inom sparande är det kanske allra tydligast hur ”Quick-fix”-mentaliteten fungerar, där man med små insatser från sin egen sida kan spara stora pengar. Laga sin cykeln själv, använda den för att ta sig till jobbet, att ha med sig matlåda istället för att lägga över ansvaret på att någon annan ska laga lunchen åt en, att semestrarna inte går till de mest turisttäta områdena där priserna är som högst, ja listan kan göras lång. Genom att vara lite fingerfärdig och händig så kan man klara av att bespara sig mycket kostnad istället för att ge ansvaret till någon att lösa problemet.

ca

All tre områdena kokar ner till 2 grundstenar som man sedan bygger upp kunskapen på: Intresse och Tålamod. Utan dessa 2 så kommer man inte särskilt långt, jag skulle till och med säga att man kommer ingenstans. Men det är samtidigt inget man behöver oceaner av, har man lite av de båda så kommer man mycket längre än vad man kan tro!

Sitter man däremot utan båda så kommer du för eller senare hamna i ”Quick-fix”-träsket, och där vill ingen vara. Snabba kickar med en portfölj som går upp på kort sikt, ett löppass bara för att få ihop rätt träningsmängd eller att ringa hem en hantverkare så fort något strular kommer inte vara vinnande i längden. Tålamod är något alla kan träna upp, sen är det bara att hitta nåt man är intresserad av också! =)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s