Helgen som gick

Ännu en vecka har börjat och således ännu en helg som inte kommer igen. Under helgen brukar jag ha tid ha skriva ihop ett inlägg och nu hade jag dessutom lite bra tankar som jag ville förmedla. Tvärtemot så hände det massvis med kul som såklart är relaterat till det jag tänkt skriva om, och man hinner inte med som man vill.

För att förstå allt så måste jag även ta lite bakgrundsfakta som jag varit och snuddat på tidigare. Jag har utövat löpning så länge jag kan minnas, vilket jag skrivit om, men att det har varit nästan uteslutande orientering har jag nämnt mer sparsamt. Det är ett medvetet val, då jag inte gillar att prata om orientering med ”oinvigda”. Jag använder oftast då löpning som samlingsnamn för allt jag håller på med.

Tidigare när jag berättar för nya personer om min idrott så kokar det oftast ner till 2 kommentarer som jag alltid har lika svårt att besvara. Många gånger får man såklart också positiva kommentarer och de gläds man alltid åt. Så när nu folk frågar vad jag sysslar med så blir oftast svaret löpning.

Kommentar nummer ett: ”Bara för skogsmullar”

Även om vi alla äger varsin skaljacka i någon spexig färg, så är det procentuellt minst lika många som inte gillar att få skit under naglarna som i resten av den svenska befolkningen. Vi bor på hotell/vandrarhem vid tävlingsresor likt alla andra idrotter och är troligen inte överrepresenterade vandrandes längs Kungsleden. Helt vanliga människor helt enkelt.

Kommentar nummer två: ”Jag orienterade i skolan”

Här finns det absolut ingenting jag kan svara som skulle kan tillföra det minsta till samtalet efter att personen har berättat om sina orienteringsäventyr på gympan. Jag har förstått att det har varit väldigt traumatiskt för många efter som det är ett tillfälle som man minns, men tyvärr måste jag meddela att det är väldigt få likheter mellan idrotten jag utövar och vad gemene man har testat på gympan. Den begränsade faktorn för de flesta på skolorienteringen är att ta sig runt, det är också själva syftet med uppgiften, att lära svenska folket att använda karta och kompass.

Ju högre nivå man sedan utövar sporten så skulle jag vilja mena att fysiken blir mer och mer avgörande, men att samtidigt att det är avvägningen mellan löpningen och orienteringen som är den absolut kritiska faktorn. En skidskytt skjuter i stort sett alltid fullt på träning med låg puls och utan konkurrenter som står bredvid. Avvägningen är det svåra, hur hårt kan jag köra utan att riskera straffrunda i en tävlingssituation.

Så nästa gång du springer på Sarah Sjöström på stan och hon berättar att hon tävlar i simning och har haft möjligheten att delta på OS, så kanske inte ditt badhusbesök i förra veckan är det första man tar upp. Visst finns det likheter, men det är definitivt ett byte av samtalsämne.

Jag vill bara runda av den första delen med att jag vill få fram att orientering är precis som alla andra idrotter, utövas av vanliga människor och har elitutövare som lägger ner precis lika mycket tid på att nå toppen som i andra sporter. Ibland får jag bara känslan av att folk missar det. =)

Men vad hände i helgen egentligen?

Tillbaka till det som är det inlägget skulle handla om, den gångna helgen. Följer man min framfart på Twitter så har man snappat upp det att jag i förra veckan fick klartecken att börja testa och springa. Det handlade om under väldigt ordnade former med 2 minuter löpning 5 gånger och på plant underlag. Lite som intervaller fast utan att ta i.

I lördags blev dagen då det skulle ske och tankarna for igenom huvudet och man kände efter från topp till tå och tyckte att allt kändes kass. Jag började med en liten sväng på cykeln för att få igång benen och komma fram till den väl utvalda platsen där jag skulle springa. Efter lite pepp-talk med mig själv så kom jag igång och sprang, och de första stegen var otroligt stapplande, där jag inte vågade lägga någon vikt alls på höger ben. Insåg ganska snabbt att knät mådde bra och kom sedan in i en bra fart. ”Intervallerna” förflöt på väldigt snabbt och när jag var klar så kändes det knappt som att jag hade börjat.

Knät mådde bra under hela äventyret men hade hela tiden tanken i bakhuvudet att det kunde skita sig när som helst, så den överdrivna lyckan av att ha klarat av ett löppass uteblev lite grann då nervositeten för att göra fel alltid fanns där. Men i efterhand är jag väldigt nöjd, en stor milstolpe har passerats och nu kan resan börja mot längre distanser igen! Även ganska kändistätt i spåret då Mustafa Mohammed var ute och knäckte intervaller på samma ställe som jag löpte dagens pass.

hamra-skog-027nf672-hog.jpg

På söndagen sedan så var dags för ännu ett riktigt högkvalitativt pass, men då i form av orientering. Strax norr om Göteborg arrangerades Elitserien (kallad Swedish League) där de bästa tampades. Kul att vara på plats och kolla på klubbkompisarna som tävlade, men en väldigt positiv sak med orientering är att det finns ett stort antal banor med varierande svårighet och längd som alla kan springa vilket gör att även jag kan komma ut i skogen på något som passar mig. Sjukgymnasten har gett okej för att gå i terrängen, så en kort och svår bana blev det.

Otroligt kul att komma ut i skogen och ”tävla”, även om man bara går. Knallar man på i kuperad terräng så får man ändå upp lite puls, så helt oberörd är man inte heller. Förra helgen (8 dagar sen alltså) gjorde jag en liknande exkursion och knät har svarat ganska positivt på de båda ”loppen”.

Framöver blir det säkert fler ”gångpass”, och att sedan gå över till mer löpning innan man vet ordet av. Mycket kul som händer nu och vilken härlig helg vi haft! =)

 

Annonser

2 reaktioner på ”Helgen som gick”

  1. Hej Johanna!

   Tack för din kommentar!

   Tanken med bloggen var att jag vid starten stod på ruta noll både ”investeringsmässigt” och löpmässigt och att man då skulle kunna följa de två ”satsningarna”, hur de påverkar varandra och hur de främjar varandra. Det är det jag försöker syfta på med namnet ”Dubbel Investering, Dubbel Utdelning”, att jag ska ge rum för de båda för att lyckas dubbelt!

   När jag läser igenom sidan ”Om mig” så ser jag att jag är lite otydlig där angående att jag kommer skriva om löpning framgent och det tar jag till mig och ska se till att uppdatera där så att det inte sker några förvirringar.

   Jag försöker att alltid lägga inlägg i de tre kategorierna: löpning, aktier eller sparande. Om du är mer intresserad av enbart en av dem så skippa de andra! Plocka russinen ur kakan =)

   Jag la även till nu en widget i högerspalten som gör att man enkelt kan hitta inlägg i en speciell kategori, så jag hoppas att du ska hitta vad du söker framöver!

   Tack för att du kikade förbi! =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s