Vem, hur och varför?

Senaste tiden har jag märkt av en ganska kraftig ökning av aktivitet på bloggen och en hel del nya följare på Twitter. Jag är tacksam och smickrad och hoppas att ni nya som svänger förbi kan ta med er något ifrån mig på er väg mot era mål. Jag tänkte att det vore på sin plats med att fräscha upp minnet med vem jag är, hur jag tänkt att jag ska nå mina mål och varför jag valt som jag gjort. Men först ska jag bara berätta vad jag vill uppnå: Att bli ekonomiskt oberoende för att kunna heltidssatsa på min favoritidrott löpning.

Jag är en kille på västkusten på 24 år som har en stor passion för löpning och konditionsträning i allmänhet. Har sedan ett år tillbaka funnit ett aktieintresse och började i slutet av augusti för att påbörja byggandet av en utdelningsportfölj. Tanken blev då att samköra dessa två projekt och det är därför du nu sitter här och läser på ”Dubbel Investering, Dubbel Utdelning”. Jag ville inte bli någon blogg som man kommer till för finansiella råd, för jag kan inte mer än någon annan där ute, men kan man få med sig något tips inom sparande, aktier eller löpning så är jag otroligt nöjd! Framförallt vill jag att man ska kunna plocka fram bloggen och visa på en resa med toppar och dalar mot det slutliga målet. Är du själv på en egen resa mot dina mål (som jag tror/tycker/vill att alla skall vara) så hoppas jag att du kan ta med dig något av allt som bjuds på här!

Men tillbaka till första frågan, vem är då jag? För den kommande tiden så tänkte jag förbli anonym, men om jag någon dag skulle bli ”framgångsrik” (hur nu det skulle gå till? haha 😉 ) så kanske det kommer att ändras. ”Time will tell” som Peter Wallenberg sa. Jag tänkte nu att jag skulle presentera lite om vad jag har åstadkommit hittills inom mina två investeringar (löpning och aktier) på ett så objektivt sätt som möjligt så att ni får ett ”humm” var jag står idag. Jag vill inte på något vis att det skall uppfattas som skryt eller liknande utan att mer en fingervisning om hur stora nypor salt ni ska ta mina inlägg med. Vet ni mina meriter så vet ni också vad jag går för!

ID-100215470
*Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

På löpsidan  så har jag sprungit och tävlat så länge jag kan minnas och har som ambition att göra det så länge jag kan. I huvudsak har jag tävlat på terränglöpningssidan, men även andra sporter som skidor, basket, fotboll osv. Om man har hängt med senaste utvecklingen här på bloggen så är jag just nu skadad sedan en tid tillbaka och det är kanske min grej tyvärr, att träna hårt och ibland lite för hårt. För att få fram lite jämförbara siffror så har jag under juniortiden varit som bäst topp-3 i min årskull vid några tillfällen och varit ganska stabil topp-15 i densamma på nationell nivå. Som senior har jag lyckats nå topp-50 vid något enstaka tillfälle nationellt. Milen har jag sprungit på under 37 minuter på kontrollmätt sträcka, medan jag sprang när jag var i bra form ett 8k-lopp på en tid som skulle motsvara 35 minuter på 10k. Vasaloppet som snart är på tapeten har jag inte åkt men brände av ett öppet spår för 6 år sedan på ca 6:10.

På börssidan har jag inte lika långt ”track record” utan öppnade konto hos Avanza sommaren 2014, köpte lite H&M och tittade inte tillbaka förrän ett halvår senare. Då var de upp ca 20% och jag började fundera på taktiker/tekniker/fix och trix och allt vad det heter, flyttade över alla mina besparingar och började leka runt och testa den ena filosofin efter den andra (fonder, tillväxtaktier, bara large cap osv.). Mitt tålamod räcker ofta inte så långt så jag bytte nog minst en gång i veckan. När jag nu ser tillbaka på den tiden så är jag glad att jag har pengarna kvar ungefär. =)

fullgraf1
Utvecklingen på mina konton hos Avanza sedan starten. Pilen indikerar när jag började intressera mig.

I augusti så fastnade jag för utdelningsinvestering, som bygger på ränta på ränta-effekten där man återinvesterar utdelningen från sina aktier i nya aktier som ger mer utdelning nästa gång osv. Då jag också vill lägga mycket tid på annat och inte glo på börskurser hela dagen likt en trader så tycker jag att filosofin passar mig bra, och förhoppningsvis måste jag lära mig genom den filosofin att ha tålamod.

halvgraf1
Utvecklingen på mina konton hos Avanza sedan jag började intressera mig för börsen. Pilen indikerar när jag gick över till utdelningsinvestering.

I samband med utdelningsportföljen tog form så startade jag också den här bloggen vilket också blev en bra morot för mig att motivera mina investeringar. En positiv effekt är också att jag lyckats avkasta mer än mitt jämförelseindex OMXS30 inkl. utdelningar i och med att jag ändrade portföljstrategi, vilket jag inte klarade av innan vilket man kan se i bilden ovan. Någon gång kommer jag säkert underprestera index också och det är helt upp till mig att göra jobbet för att undvika det.

litengraf
Utvecklingen på mina konton hos Avanza sedan jag började med utdelningsinvestering.

Det blev långt om mig och nu ska jag äntligen gå vidare. Hur ska jag nå mitt mål? På löpdelen så ska träningen skötas smartare än tidigare och nya misstag ska undvikas för att kunna nå högre resultat än tidigare. På investeringssidan så ska jag se efter bolag med bra kassaflöden som undviker att sänka utdelningar (för att jag vill räkna med att de kommer nästa år också). Hur jag ska nå mina mål blir inte längre än så här då jag tror att man enkelt når sina mål om man gör det enkelt för sig.

Varför gör jag då detta? Jag har länge haft en dröm att kunna heltidssatsa på min idrott och för att kunna göra det med hjälp av sponsorer så måste man uppvisa resultat i världsklass. Jag har inte varit i närheten av de resultaten tidigare så då får man välja andra vägar för att nå sina mål. Att vara heltidssatsande för mig är känslan av att vakna upp och veta att det ända man behöver göra idag är träna ett par gånger, sova lite middag och äta lite mat och sedan upprepa detta nästa dag. Det blir som att vara på ett träningsläger hela tiden och träningsläger är det bästa jag vet! Åka och se nya platser (för löpningen kan man ta med sig vart man än reser) och kunna stanna så länge som jag vill är en bonus som också kommer med.

Detta var en presentation av mig och mitt projekt och jag hoppas att du som läser kikar förbi någon gång framöver igen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s