Inför 2016

Bloggen har nu snart hunnit bli 4 månader gammal och nu med ett nytt år som väntar runt hörnet så är det dags att fundera lite på vad jag har för mål med året som kommer. Det har varit spännande startsträcka för bloggen och jag hoppas nu dra igång på allvar, inte att det kommer pumpas ut inlägg utan att det är en bra startpunkt för att göra uppföljningar på senare.

Jag har funderat en del på hur mycket jag ska dela med mig av exakta siffror på mina innehav och utgifter. Jag hoppas ju kanske kunna inspirera någon till att starta ett eget sparande och kunna införliva något man drömt om inom några års tid, att ifrågasätta utgifter man har till förmån för att lägga mer tid på saker som man tycker om (för tid är väl ändå till viss del pengar?). Varje sparad krona är ju viktig på resan och jag vill inte lägga för mycket vikt på exakt hur mycket jag lyckas spara.

Jag funderar då på att behålla sparkvoten (delen av min inkomst som inte är utgifter), mina utdelningar och min utdelningsprognos med nuvarande innehav i faktiska siffror. Det som jag då inte kommer redovisa så mycket blir värdet på min portfölj, hur stora mina köp är och mina exakta utgifter för varje månad. Såklart kommer det att uppdateras om större händelser men lite mer återhållsamt är nog planen just nu.

För 2016 har jag även en del mål som jag tänkte dela med mig av här som rör hela satsningen. De är såklart inte alla lika viktiga, och jag kommer säkert att missa ett par, men det gäller ju att ha en vision för att jobba mot något.

  • Komma igång och springa igen. Bygger på att göra jobbet i rehaben, kanske göra ett ingrepp eller på något annat sätt bli av med knäbesväret. Just nu så småhaltar jag lite i vardagen så det skulle underlätta på många plan. Jorden går inte under om det inte sker 2016, men detta är prio ett.
  • Att nå en utdelningsprognos på 12,000 kr, vilket också innebär 1000 kr i månaden i snitt. Nästan en dubblering från nuvarande nivå.
  • Att få in 8,000 kr i utdelningar.
  • Starta upp sparkonto för oförutsedda utgifter eller som ”krydda” i vardagen. Siktar på att nå 10,000 kr i alla fall.
  • Ha en nettoförmögenhet som är lika stor som en nyfödd bebis”. Alltså att ha lika mycket tillgångar som skulder. Just nu sitter jag bara på mitt sparande som tillgång och ett studielån som skuld. Att få dem och bli lika stora under 2016 skulle vara nice!
  • Att klara av 3 månader som spargud, alltså en sparkvot över 75%.
  • Lämna skolans värld bakom mig. Att under året klara av alla kurser som är bundna till mitt lärosäte. Det är ok att examen inte är klar, men resterande kurser får endast bestå av valbara kurser.

Tror att alla dessa ska vara genomförbara, vissa blir kanske för lätta medans andra blir för svåra, lite så som det skall vara!

Jag tar nu lite julledigt, väntar in årets sista utdelning från min Western Asset-ETF (EHI), och passar på att hälsa er läsare, bloggrannar och ni andra som faller i någon annan kategori en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi hörs 2016!

tumblr_luxsgp8q2v1qeampbo1_400_large

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s