Varför kombinera börs och idrott?

Nu har det äntligen blivit lite paus i studierna och jag har nu även klarat av de första lediga dagarna, så att jag nu kan fokusera på saker som skall uträttas istället för att bara andas ut. Har en liten spurt kvar i skolan efter nyår, men så långt har jag inte kommit än i tankarna så ser till att njuta av ledigheten ett tag till.

Väl ledig så kollar jag gärna på sport, inte till överdrift men är det lite vinterstudio så fastnar jag mer än ofta. Jag funderar ofta på alla åkarna i längdskids-cirkusen om hur de får pengarna att gå ihop. Nu har jag inte hundra koll men jag tror att förbundet står för en del och att man utöver det har egna sponsorer osv. Man klarar sig säkert under tävlingssäsong med förbundets pengar men under sommarhalvåret så krävs nog något extra, ett jobb eller en egen sponsor. Detta finns säkert i alla sporter men jag kommer använda längdskidor som ett exempel genom detta inlägg.

Om vi nu bara antar att jag har rätt här, så innebär det att väldigt många behöver den extra inkomsten från en sponsor. Under tävlingssäsong så är det inte mycket som får störa en aktiv, men under ”off-season” kan jag bara gissa hur mycket sponsorträffar och dylikt som Charlotte Kalla och Petter Northug behöver beblanda sig med.

För mig känns det lite som att sälja sin själ, och är inte produkten direkt relaterad till idrotten ifråga så tycker jag att det är ännu värre. Kalla stoltserar med sin tandborste, Northug grillar korv utanför mat-affären som betalar han. I andra sporter så har nog ingen missat vad Henke Lundqvist har för schampo, vad Zlatan kör för bil när han jagar i Norrland eller vilket mellanmål som Kajsa Bergqvist brukade mumsa på mellan passen (Det sistnämnda är till viss del relaterat då kost är en stor del utav en elitidrottares vardag, min egen gissning är då att Kajsa inte åt särskilt många sådana mellanmål, då det i min värld är på gränsen till godis).

one-way-294x350
Lånad från mariarydqvist.se (inte hon på bilden), blir man inte lite sugen på ett par nya skidor? Tyvärr inte jag, Oneway.

Exemplen kan göras många, och det slutar inte vid sportens värld utan andra ”kändiskategorier” dyker också såklart upp i reklamer av olika slag. När den aktiva karriären är slut så fortsätter det, man blir programledare eller en ny reklampelare och så kör man en vända till.

Jag läser som jag skrivit om tidigare på Mr. Money Mustasche hemsida och ramlade senast över ett inlägg där reklamintäkter var på agendan. För att göra en lång historia kort så sa han nej till viss reklam på hemsidan då företaget bakom bad honom att ändra framtoningen i vissa uttryck på som Mr. Money Mustasche tagit patent på.

Att ändra sitt eget väsen för att få in de där pengarna var något som jag då kunde känna igen mig i (inte för att jag själv någonsin behövt välja), med tanke på alla idrottare som dyker upp på nya oanade platser titt som tätt.

Så nu tillbaka till rubriken: Varför kombinera börs och idrott?

Jag vill dels kunna visa hur långt man kan komma med små utgifter i idrotten (vad små utgifter är har jag inte riktigt slagit fast än och det är väldigt relativt).

Jag vill inte bli en reklampelare, utan alltid ha makten att kunna säga nej och fortfarande kunna satsa. Såklart finns det en gråzon här och jag hoppas slippa använda den för mycket.

Tidigare har jag också skrivit om att jag har svårt att vara långsiktig i mitt idrottande och mina börsinvesteringar. Att nu låta dem gå hand i hand kanske gör att jag tvingar mig själv att skynda långsamt.

Som sista punkt vill jag även skala av så mycket som möjligt, inom löpning och börsen finns det oändliga resurser med tips och tricks för att lyckas och många av dem är bara där för att distrahera ifrån att verkligen lyckas. Att leva enkelt, investera enkelt och träna enkelt så kommer man att lyckas enkelt.

En del av vad jag skrivit i detta inlägget kommer jag med all säkerhet bli motbevisad på, vilket jag väntar med spänning på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s